Monday, July 23, 2007

kosta

Christenen Turkije zijn doodsbang voor aanslagen
Hilversum (Van onze redactie) 25 november 2003 - "In Turkije heerst angst dat er een oorlog tegen niet-islamitische gemeenschappen gevoerd zal worden en dat na de joden ook de christenen een terroristisch doelwit zullen zijn." Dat zegt de voorzitter van de Turkse rk-bisschoppenconferentie, mgr. Ruggero Franceschini tegenover het persagentschap Fides.
Joodse en Britse doelen Op 15 november pleegden moslimextremisten in Istanbul twee bomaanslagen. De eerste explosie vond plaats bij de grootste synagoge van Istanbul, de Neve Shalom. De tweede explosie vond plaats in de buurt van de Beth Israël-synagoge. Zeker 23 mensen kwamen daarbij om. Vijf dagen later waren er in Istanbul aanslagen op het Britse consulaat en het hoofdkantoor van de HSBC-bank. Daarbij vielen 27 slachtoffers.
EuropaMgr. Franceschini hoopt dat de aanslagen er niet toe leiden dat "Turkije zich van Europa vervreemdt". De apostolische vicaris van Anatolië is een fervent voorstander van toetreding van Turkije tot de Europese Unie.
Turkse christenenVolgens cijfers van 2002 wonen in Turkije ongeveer 30.000 rooms-katholieken. Daarvan behoren er 5.100 tot de Chaldeeuwse ritus en 3.750 tot de Armeense ritus. In Turkije wonen - ruim geschat - 60.000 orthodoxe christenen (patriarchaat van Constantinopel).

No comments: