Monday, July 7, 2008

Vlag Kosovo komt uit Turkije

In het diepste geheim stapte vorige week de afgevaardigde van de toekomstige Kosovaarse overheid na aankomst op het vliegveld van Istanbul in een auto. Bestemming: vlaggenfabriek Albayrak.
In zijn koffer: een dvd met het definitieve ontwerp van de vlag van de republiek die over een paar dagen -nu afgelopen zondag- zou worden uitgeroepen. Vrijdag gingen de eerste 3000 vlaggen naar het bijna nieuwe land.
De contacten tussen de Turkse vlaggenfabrikant en de Kosovaarse overheid stammen uit de tijd rond de Kosovaarse verkiezingen, eind vorig jaar. Toen produceerde Albayrak een flinke hoeveelheid Albanese vlaggen, een rode met een tweekoppige adelaar. In de aanloop naar het uitroepen van de onafhankelijkheid werd Albayrak gevraagd capaciteit beschikbaar te houden. Voor welk ontwerp precies, zou tot het laatste moment topgeheim blijven.
Alleen het aantal was bekend: 30.000. Het uitroepen van de onafhankelijkheid werd een aantal keren uitgesteld, en zo ook de definitieve order. Tot vorige week de productielijnen eindelijk op stoom kwamen.
Niet lang nadat de vlaggen verspreid over het nieuwe Kosovaarse land zondag waren uitgepakt, gestreken en gehesen, ging er weer een koerier onderweg, maar dan van Istanbul naar Pristina, de Kosovaarse hoofdstad. In zijn koffer: een brief met een officiële erkenning van Kosovo door Turkije. Turkije claimt het eerste land te zijn dat de officiële erkenningsbrief te Pristina aflevert.
De banden tussen Turkije en Kosovo zijn historisch gegroeid. Toen Kosovo deel uitmaakte van het Ottomaanse Rijk, bekeerde het gros van de Kosovaren zich tot de islam en verdiende daarmee de speciale protectie van de sultan. Deze groep is nu een van de minderheden in Kosovo. De zes sterren op de nieuwe vlag vertegenwoordigen de etnische groepen in het land, waaronder de Turken.
');
//-->

Vanwege de historische banden en gedeelde religie staan veel Turken vierkant achter Kosovo. Angst dat Kosovo een impuls zal geven aan de Koerdische onafhankelijkheidsdrang, is er nauwelijks. Kosovo, zo denkt men in Turkije, is een uniek geval.
Vanaf Noord-Cyprus -de alleen door Turkije erkende staat op het verder Griekse eiland- komen wel geluiden die duiden op hoop op bredere erkenning van Noord-Cyprus als zelfstandig land. Geen volk, zo liet de Noord-Cypriotische president Talat weten, kan worden gedwongen onder de overheersing van een ander volk te leven.

No comments: